Familieopstellingen

Worstel je ook wel eens met de volgende vragen?

“Waarom lukt het me maar steeds niet om…”
“Ik draag iets met me mee dat…”
“Iets staat me in de weg om…”
“Waar komt dat zware gevoel toch vandaan…”
“Ik wil zo graag…”

Familieopstellingen is een eenvoudige methode van onder andere de Duitse therapeut en filosoof Bert Hellinger. Je kunt de meest uiteenlopende vragen en ‘klachten’ inbrengen, variërend van loopbaanvragen tot lichamelijke klachten, van perfectionisme tot ‘je draai niet kunnen vinden’, ‘burnout’ en relatieproblemen. Met deze methode worden verborgen dynamieken zichtbaar gemaakt binnen families, gezinnen en relaties. Deze dynamieken, als oud zeer, familiegeheimen en verlies, beïnvloeden ons meer dan we denken. Na afloop, tot maanden daarna ervaar je het helende effect van een opstelling en verandert je perspectief.

In een sessie Individuele Familieopstellingen werk je met je familieverstrikkingen. Vanuit een diepe liefde voor het familiesysteem zal het kind altijd proberen dit systeem in evenwicht te brengen.

Als bijv. een van de ouders fysiek of emotioneel niet aanwezig is neigt een kind deze lege plek op te vullen. Dit leidt tot onzichtbare bindingen, de familieverstrikkingen, omdat het kind een last op zich neemt die het niet toebehoort. Ook zaken als buitenechtelijke relaties, vergeten of uitgestoten familieleden, incest, verslaving, ernstige ziekten kunnen ertoe leiden dat het kind een dergelijke zware last op zich neemt. Dit kan generaties ver teruggaan. Familieopstellingen zijn bedoeld om deze onbewust aangegane bindingen los te maken.

Werkwijze individuele sessie

Vanuit het thema/vraagstuk dat je inbrengt plaats je intuïtief de belangrijkste poppetjes of briefjes in de ruimte. Er wordt gekeken naar het veld dat hier ontstaat. Binnen dit veld wordt gewerkt om de verstrikkingen helder te krijgen.

Ik zie in mijn manier van werken als samenwerkende energetische systemen, die in balans moeten zijn, om goed te kunnen functioneren. Als een onderdeel te weinig of teveel aandacht of (na)druk krijgt, kan het systeem vastlopen. Dat geldt voor je lichaam, jezelf als mens, je gezin en in groter verband je familie of de maatschappij. Met een sessie familieopstellingen krijg je zicht op vastzittende patronen. De energie gaat weer stromen en er kan heling plaatsvinden.

Een paar keer per jaar organiseer en begeleid ik een workshop familieopstellingen.

Deze workshop is een indrukwekkende, leerzame en intense ervaring voor zowel thema inbrengers als representanten. We werken dan met een groep van ongeveer 10 personen en op deze avond kunnen er drie thema inbrengers aan hun thema werken.

Mocht je hiervoor interesse hebben, neem dan contact me op.