Psychosynthese

Voor wie is het?

In het leven van iedereen komen momenten voor van onverklaarbare of onbegrijpelijke gevoelens en gedachten. Na emotioneel ingrijpende gebeurtenissen of bij verlieservaringen kan er zoveel bij je loskomen dat het nodig is daar tijd en aandacht aan te besteden. Gevoelens van leegte, zinloosheid en eenzaamheid kunnen je ertoe brengen om te verlangen naar een andere manier van leven. Het is de uitdaging van een emotionele crises om te zoeken naar momenten van persoonlijke groei en om antwoorden te zoeken op vragen als: “Wat hebben deze gevoelens en gedachten mij te zeggen? Wat kan ik ervan leren? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het mij niet meer beperkt om voluit te leven?”

Psychosynthese biedt ruimte om je verhaal te vertellen en jezelf weer her te ontdekken. Ontdekken waar je gelukkig van wordt en waarvan niet, hoe je tot leven komt en waar je jezelf in de weg zit.

 

Aanleidingen

De aanleidingen daartoe kunnen er vele zijn:

 • Verlangen naar meer inzicht in jezelf en de rollen die je vervult.
 • Lichamelijke klachten.
 • Problemen op je werk.
 • Stress en burn-out.
 • Gevoelens van leegte en zinloosheid.
 • Zoeken naar een hernieuwd besef van eigenwaarde.
 • Behoefte aan zingeving en spiritualiteit.
 • Verlies en rouwverwerking.
 • Traumatische ervaringen.
 • Depressiviteit, existentiële -en midlifecrisis.
 • Gevoelens van eenzaamheid.

“Psychosynthese: een methode van psychologische ontwikkeling en van Zelfverwerkelijking.
Voor hen die weigeren de slaaf te blijven van hun eigen innerlijke illusies of van invloeden van buitenaf.
Voor hen die weigeren zich passief te onderwerpen aan het spel van psychologische krachten, dat in hen plaats vindt. Voor hen die vastbesloten zijn om meester over hun eigen leven te worden.”

Roberto Assagioli

Wat is het?

De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888-1974), is de grondlegger van de psychosynthese.

Psychosynthese is geïnteresseerd in de hele mens, een heel gebouw. Er is een ‘lager onbewuste’, maar ook een ‘hoger onbewuste’, het gebied van liefde, vreugde, inspiratie, begrip, etc.

In de psychosynthese spreekt men van een bron van innerlijke waarheid, ook wel het ‘Zelf ’genoemd, die in de mens aanwezig is.
De psychosynthese manier van kijken stimuleert je om je ware aard te leren kennen en deze tot uitdrukking te brengen in het dagelijks leven. Dit leidt tot hernieuwde persoonlijke mogelijkheden en tot meer vrijheid en harmonie in de keuzes die we maken.

Psychosynthese is een methode waarmee je iets kunnen leren over mogelijkheden in en om jezelf. Het bijzondere hieraan is, dat denken, voelen, verbeelding en willen, betrokken worden bij het leerproces. Psychosynthese laat je niet alleen andere dingen zien, maar zal ook je ogen en hart stimuleren om de dingen anders te zien.

De psychosynthese onderscheidt zich van reguliere psychotherapieën door de aandacht voor het ontwikkelen van de wil, het leren gebruiken van je intuïtie en talenten, en de bereidheid je te openen voor transpersoonlijke ervaringen als inspiratie, creativiteit, liefde, kracht, evenwicht, vreugde, begrip, moed, geduld en toewijding.

“We proberen een lift te bouwen waarmee iemand toegang kan krijgen tot ieder niveau van zijn persoonlijkheid. Een
gebouw met niet meer dan een kelder is wel erg beperkt! Er is een begane grond, een eerste verdieping, een zolder… En we willen ook het dakterras openen, waar je kunt zonnebaden of naar de sterren kijken.”

Roberto Assagioli